måndag 30 maj 2011

Försöker

Precis som alla, i alla fall de flesta, andra så får jag försöka finna det där som stressar av i tillvaron.

Ja, du vet, det där som får en att tappa tid och rum en stund, det där som man gör med glädje. Just i det ögonblicken, den stunden så känner man sig så levande och tänker varkens framåt eller bakåt.

Vissa hushållssysslor kan få mig att hamna i det tillståndet.
Det handlar verkligen inte om att städa, det handlar inte om disken och inte så mycket om tvätten heller, även om själva tvättandet kan kännas kul när man, som idag, kan hänga ut tvätten till tork.
Nej det som är ren o skär avkoppling för mej är så enkla ting som att baka bröd och att koka eller sätta en sats med saft.
Kanske inte de allra vanligaste hushållssysslorna i dag i alla hem, men i mitt är det inte ovanligt.

Som idag.
Det blev äntligen av. Jag tog en sax och gick ut, klippte mej 40 syrenblommor. Gick in och satte vattenkokaren på att koka 1,5 l vatten, skar upp en citron i skivor, öppnade en påse citronsyra, tog fram min 10L- gryta.
I denna stora gryta lade jag blommorna, 1kg strösocker, 30gr citronsyra ( knappt), citronsyran ( ska i orginalreceptet vara vinsyra, men "man tager vad man haver") och överallt detta hällde jag sen det kokande vattnet, rörde lite så sockret löste sig och så la jag locket på. Nu får det hela stå och svalna i köket.
 Sen ställer jag det i källaren och låter det stå i 5 dygn innan jag silar av det och smakar en helt ljuvlig försommarsaft!
Det är avkoppling för mej, och det är verkligen vardagslyx att smaka denna ljuvliga saft när den är klar.
Man kan göra liknande med Björklöv och den klassiska Fläderblomssaften blir det till att sätta några satser av framåt midsommar.
Fick förresten en flaska rabarbersaft i går på morsdag, kan tro att jag blev glad!


Syrensaft

40-60 blomklasar
1-1,5kg socker
50gr vinsyra eller citronsyra ( jag tog bara 30gr)
1 citron i skivor
1,5L vatten kokas

Blanda allt i en stor "bytta" t ex 10L gryta eller en ren o fin spann ( hink!).
Ska  stå i fem dygn och sedan silas av.
Mums!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar