söndag 19 december 2010

Lucka nr. 3 / 19 december

Varför nr 3 den 19e? Jo för denna lilla konstiga intuitiva;) adventskalender varar endast en vecka. Så är det bara! Vissa saker är bara som de är.

Det blir inget visdomsord idag, eftersom jag inte känner mej så vis;)
"Aha, på så vis!" tänker kanske någon...
Jag ler och konstaterar att man blir lite mör efter ett helgpass på 26timmar, visserligen med sovande jour men ändå. Sedan jag kommit hem har jag också: skottat snö, burit in ved, satt fyr i pannan, hämtat min hund, pratat med hemmavarande och hemvändande ungdomar samt gjort en paj, plocka in i diskmaskinen (den var redan urplockad av en hemmavarande, jippie!!!) Phu! Därför känner jag mig på detta vis och inte speciellt vis...

Vad jag istället bjuder på idag är recept. Inga framgångsrecept men:


Två basrecept. Recept som kan rädda en ibland, om kassan är skral och om man har många munnar att mätta. Eller om man helt enkelt vill testa något nytt, så passar de också mycket bra.

Det första receptet är på Smålandslimpor. I ursprungsreceptet är det vetemjöl enbart, dock brukar jag ta lite av andra mjölsorter också. Man kan även blanda i överbliven havregrynsgröt och något som är väldig gott och som jag provat med på senare tid är att ha i majsmjöl. Viktigt att komma ihåg är att köra åtminstone 50% vetemjöl, fint mjöl, det funkar bäst så.


Smålandslimpor:
4limpor

1liter mjölk eller vatten ( själv bakar jag alltid på vatten)
75gr jäst ( funkar jättebra med 50gr jäst:))
2tsk salt ( till bjudning kan det vara jättegott att ha i basilika, timjan, oregano, "Pizzakrydda" !)
1msk honung ( en viktig bisak;))
ca 2,5l vetemjöl
(solroskärnor är jättegott att ha i:))

Värm vätskan till 37grader
 smula jästen i en stor bunke och rör ned degvätskan
tillsätt salt och honung
Arbeta i nästan allt mjöl
När degen släpper bunkens kanter är det lagom att ställa den till jäsning i ca 30 minuter.
Gärna med en söt bakduk över ( eller en helt vanlig kökshanduk....)

Baka sedan ut på mjölat bord och dela degen i fyra delar
forma till fyra limpor och lägg dem två o två på plåtar.
Låt nu jäsa i ca 20 minuter
Grädda på första falsen nedifrån i 250 grader i 10minuter
sänk värmen till 100grader och grädda ytterligare 20 minuter.

Låt limporna svalna under duk om du vill ha mjuk skorpa,
Och utan bakduk om skorpan ska bli lite hårdare.
Smaklig måltid!


Nästa recept blir en god soppa som går att variera i det oändliga. Jag har efter tillgång haft i trattkantareller, nässlor ( har alltid en rejäl burk med torkade nässlor att ta till under vinter, gott, nyttigt och bra till mycket!)
Paprika kan man ha i, tomater, röd lök mm
Här kommer basreceptet:

PURJO- och POTATISSOPPA
Till 4portioner:
5potatisar
en purjolök
en liten gul lök
en vitlöksklyfta
Buljongtärningar ( eller libsticka och kryddor som jag föredrar)
 vatten 1l plus 1dl matgrädde.

Bryn lök (skivad ), purjo (strimlad ) o pressad vitlök i en gryta
skala o skiva potatisen i tunna skivor
Bryn med potatisen ett par minuter
lägg i kryddor o buljong, häll på vattnet,
koka tills potatisen är jättemjuk
kör det hela med mixer, koka upp igen, tillsätt grädde och smaka av ( tillsätt paprikakrydda, salt o peppar efter behag)
.Servera gärna med creme FRÄS!
Smaklig måltid! Kram ♥

(Då vi haft denna maträtt med både "Animalister och veganer vid bordet så utesluter jag då grädden, men serverar i stället bacontärningar, och majskorn som tillbehör, vid sidan av, så kan man ta efter behag och avstå det man inte vill ha!)
Går mycket bra att dubbla detta recept om man ska vara riktigt många!
Billigt, gott o uppskattat!

Smaklig spis!

Till desert då?
Färsk frukt för att göra det enkelt för sig!
Eller varför inte en stor pannkaka gjord i braspannan som serveras med lite god sylt gjord på skogsbär, mums!

Ha en skön fjärde advent!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar